In zilveren en gouden munten beleggen?

Als u wilt beleggen in edelmetalen, wordt u automatisch gevraagd in welk product u wilt beleggen.
Gouden munten;
Zilveren munten;
Goudbaren;
Zilverbaren;
Platina;
Palladium;

In grote lijnen zijn dit de mogelijkheden waaruit u kunt kiezen wanneer u overweegt te beleggen in edelmetalen. De meeste mensen richten zich op goud en zilver. U kunt ook munten en baren kiezen zoals u in het bovenstaande overzicht kunt zien.

Aangezien platina en palladium voor velen minder bekende producten zijn, wordt dit vaak bekeken door ‘kenners’ en edelmetaalspecialisten. Maar als je jezelf een beetje in platina en palladium verdiept, zal je kennis toenemen. Kennis is macht… Naar mijn mening ziet de toekomst er rooskleurig uit voor edelmetalen, en platina en palladium zullen het in de toekomst goed blijven doen.

In dit artikel wil ik het hebben over zilver en goud, en dan vooral zilveren en gouden munten. Uiteindelijk is dit de groep waar de meeste kopers van zilver en goud zich op richten qua aankopen en percentages.

 

Beleggen in product met extra factor

Het mooie van zilveren en gouden munten is natuurlijk dat ze mooi zijn als beleggingsproduct. U ontvangt munten, edelmetaalmunten die tot het wettelijke betaalsysteem behoren. Maar wel speciale valuta. Bullion-munten worden uiteindelijk alleen voor beleggers gemaakt en niet voor gebruik in de huidige betalingssystemen. U kunt erop vertrouwen dat uw zilveren of gouden munt altijd zijn intrinsieke waarde behoudt. Dit is al duizenden jaren aan de gang.

Helaas kan hetzelfde niet gezegd worden van onze euro… was die maar gekoppeld aan de gouden standaard. Er zouden zeker problemen zijn geweest die moesten worden opgelost, maar sinds de beeindiging van de goudstandaard is er geen reden meer voor politici om te stoppen met het bijdrukken van geld.

Dus sommige investeerders verdelen hun geld. Edelmetalen munten zijn geen inkomsten genererende categorie, maar een product dat uw vermogen beschermt. En producten met een blijvende intrinsieke waarde. Ze zijn vaak mooi vormgegeven en bieden mogelijkheden om te verzamelen. Voor veel mensen is de waarde van het edelmetaal nog steeds het belangrijkste, maar zulke munten in de hand hebben is ook fijn en tastbaar.

 

In welke zilveren of gouden munten beleggen?

De keuze tussen zilveren en gouden munten hangt af van verschillende factoren.
Deze omvatten persoonlijke voorkeuren, investeringsdoelen en marktomstandigheden. Hier zijn enkele overwegingen om in gedachten te houden:

1. Waarde: Goud wordt als waardevoller beschouwd dan zilver. Op het moment van schrijven is de waardeverhouding 1/80. 1 gram goud staat qua waarde gelijk aan 80 gram zilver. Maar pas op, dit kan sterk variëren. Soms was deze waarde 1/110, soms 1/60. Zilver daarentegen is volatieler in prijs en wordt soms beschouwd als een meer speculatief bezit.

2. Kosten: Gouden munten hebben daarom hogere prijzen dan zilveren munten van vergelijkbare grootte. Dit komt omdat goud een hogere intrinsieke waarde heeft. Als je een krap budget hebt, zijn zilveren munten een goedkopere optie.

Ook het overwegen waard is het feit dat gouden en zilveren munten ongeveer hetzelfde kosten om te vervaardigen en te verkopen (exclusief edele metalen). Vergelijk de prijs van een 1 ounce gouden munt en een 1 ounce zilveren munt met hun intrinsieke waarde om het verschil te zien tussen productie- en verkoopkosten. Dit wordt uiteindelijk een vorm van ‘rendementverlies’. Dit is echter ook afhankelijk van het geïnvesteerde bedrag. Daarom is caculeren een must voor iedereen!!

3. Diversificatie: Sommige beleggers willen hun beleggingsportefeuille diversifiëren door gouden en zilveren munten te kopen. Als u beide edelmetalen bezit, kunt u profiteren van stijgende prijzen op zowel de goud- als de zilvermarkt.

4. Praktisch gebruik: Naast beleggingsdoeleinden kunnen zilveren en gouden munten ook worden verzameld vanwege hun historische, artistieke of sentimentele waarde. Sommige mensen geven de voorkeur aan de glans en het uiterlijk van gouden munten, terwijl anderen de voorkeur geven aan goedkopere zilveren munten.

Maar meestal moet u rekening houden met uw budget. Als u gouden munten wilt kopen, moet uw budget hoger zijn dan wanneer u zilveren munten wilt kopen. Wil je toch goud, dan kun je goud kopen op gewicht vanaf 1 gram goud.

Het is belangrijk om uw eigen onderzoek te doen voordat u in edelmetalen belegt en indien nodig professioneel advies in te winnen. Het advies van een financieel adviseur of edelmetaalexpert kan u helpen weloverwogen beslissingen te nemen die passen bij uw financiële doelen en omstandigheden.

Edelmetaal kopen, is edelmetaal hebben!
En edelmetaal sparen, is uiteindelijk een vermogensbehoud voor de toekomst.
Spaar zilver, spaar goud, maar spaar in ieder geval; u zult hier in de toekomst geen spijt van krijgen!