Meer info over The royal mint lees je op MuntenBaren.nlDe Britse Munt, The Royal Mint, mag terugkijken op meer dan 1100 jaar geschiedenis. Nadat Alfred de Grote (848-899) de stad Londen had heroverd in 886, liet hij zilveren penningen slaan met het opschrift “Londonia”. Dit was het uur van de geboorte van the Royal Mint. In 1279 verhuisde de munt naar de Tower of London en in de 16e eeuw verwierf het een monopolie op munten in het koninkrijk – er werd een gemeenschappelijke staatsmunt gecreëerd. Sindsdien heeft het zijn hoofdkantoor echter verplaatst en is het sinds 1968 gevestigd in Llantrisant, Wales.

De Sovereign, een 22-karaats gouden munt, werd voor het eerst geslagen in Londen in 1816. Door de vele kolonies van Engeland verspreidde de Sovereign zich wereldwijd en werd lange tijd beschouwd als de ultieme geld- en investeringsmunt. Bovendien werd de gouden munt geslagen in de respectievelijke filialen van de Royal Mint (Pretoria Mint (Zuid-Afrika), Bombay Mint (India), Ottawa Mint (Canada) en in Australië).

De Royal Mint slaat niet alleen de circulatiemunten van Groot-Brittannië, maar produceert ook circulatiemunten voor meer dan 60 andere landen. Ook de Britannia investeringsmunt komt uit eigen productie en wordt geslagen in goud (1987-2012 of vanaf 2013) en zilver (1997-2012 of vanaf 2013). In de daaropvolgende jaren werden andere beleggings- / verzamelmunten toegevoegd, waaronder de serie “British Lunar” (vanaf 2013), die zowel in goud als zilver verkrijgbaar is, en de serie “The Queen’s Beasts” (vanaf 2016), eveneens in goud en zilver.

Sinds januari 2015 worden voor het eerst in meer dan 150 jaar weer goud- en zilverbaren geproduceerd en op de markt gebracht onder het gevestigde handelsmerk van de “Royal Mint Refinery”.