Valcambi goudbaren en zilverbaren kun je kopen bij MuntenBaren.nlValcambi SA, gevestigd in Balerna, Zwitserland, is een internationaal opererende raffinaderij. Het bedrijf verfijnt alle vier de edelmetalen en gebruikt ze om baren, medailles en producten voor de sieraden- en horloge-industrie te produceren.

Valcambi werd in 1961 opgericht als Valori & Cambi SA. Slechts zes jaar later nam de Schweizerische Kreditanstalt (tegenwoordig: Credit Suisse AG) 80% van het bedrijf over en kocht het uiteindelijk in 1980 over. Van 1967 tot 2003 produceerde Valcambi baren voor de bank, die het onder eigen naam op de markt bracht.

In december 2003 verkocht de CS Group Vacambi in gelijke delen aan de oorspronkelijke oprichters van het bedrijf en aan Newmont Mining Corp .. Deze richtten de European Gold Refineries Holding SA (EGR) op en brachten Valcambi SA in als een volledige dochteronderneming. Vandaag is EGR voor 60,6% in handen van Newmont Mining Corp., de overige aandelen zijn in particuliere handen (private equity).

Grootaandeelhouder Newmont Mining Corporation is een Amerikaans, beursgenoteerd mijnbouwbedrijf gevestigd in Denver, Colorado. Volgens Barrick Gold Corp. Newmont is de op één na grootste goudproducent ter wereld.

In 1967 was Valcambi de eerste erkende raffinaderij die goudstaven met een gewicht van 1 kg sloeg. Sindsdien is het assortiment aanzienlijk uitgebreid. De gewichtseenheden van de geslagen en gegoten baren zijn onder meer: gram, ounces, tolas en tael. Het bedrijf heeft exclusieve verkoop- en productierechten voor staafbaren. Deze bestaan voor goud sinds 2011 en voor zilver sinds 2012, en worden onder de naam CombiBar® (in goud, zilver, platina en palladium) voor alle landen (behalve Duitsland en Oostenrijk)) op de markt gebracht.

Met het oog op het 50-jarig jubileum van het bedrijf wilde Valcambi zich blijven concentreren op zijn kernactiviteiten en groeien door middel van nieuwe productinnovaties. In dit kader besliste de directie in 2010 stap voor stap om een nieuw bedrijfslogo in te voeren, dat vanaf eind 2012 op alle nieuwe Valcambi-producten terug te vinden is.

Geslagen goudbaren met een gewicht van 1 g tot 500 g baren worden geproduceerd met een bijbehorend certificaat. Het Valcambi-logo is te zien aan beide zijden van de baartjes. Het gewicht, de fijnheid, het serienummer en een “CHI-Essayeur Fondeur” zegel zijn slechts aan één zijde zichtbaar. Er zijn ook zilverbaren, en platina en palladium baren verkrijgbaar.

De producten van Valcambi SA zijn gecertificeerd: London Bullion Market Association (1968), CME Group – Marktcontract: COMEX (1974), Tokyo Commodity Exchange (1982), Dubai Multi Commodities Centre (2005).
www.valcambi.com