Zilver

Onnodig te zeggen dat zilver, naast goud, essentieel is op onze website. Zilver is een product dat tegenwoordig in ongelooflijk veel verschillende moderne toepassingen wordt gebruikt. Zo werd het in de jaren zestig veel gebruikt in de fotografie. Tegenwoordig is het echter duidelijk dat zilver in alle sectoren een belangrijk en veelgevraagd handelsartikel en/of basis materiaal is. Verder mogen we natuurlijk niet vergeten dat zilver een grondstof is waar mensen in kunnen investeren. Vanwege het feit dat het gebruik van zilver in de wereld blijft toenemen, is het waarschijnlijk dat de prijs van zilver zal blijven stijgen. Wilt u meer weten over zilver, dan is de informatie op deze pagina zeker iets voor u.

Wat is zilver?
Naam: Zilver / Argentum
Symbool: Ag
Atoomnummer: 47

Samen met goud en de zogenaamde metalen uit de platinagroep is zilver een van de meest bekende edelmetalen. In feite wordt zilver al geruime tijd niet alleen gebruikt voor het maken van munten, maar ook voor het maken van sieraden en juwelen. Het is gebaseerd op de eigenschappen van zilver, zoals de relatieve zeldzaamheid, fantastische witte kleur, kneedbaarheid en weerstand tegen atmosferische oxidatie. Zilver staat bekend als alomtegenwoordig van aard, maar de totale hoeveelheid is nog steeds relatief beperkt in vergelijking met andere metalen die op de markt verkrijgbaar zijn. Omdat zilver zowel in stollingsgesteenten als metamorfe gesteenten wordt gevormd, wordt het vaak aangetroffen in mineralen die zilververbindingen bevatten. Dit betekent dat zilver vaak een bijproduct is van mijnen zoals lood, koper en zink. In vergelijking met andere metalen op de markt heeft zilver de hoogst bekende elektrische en thermische geleidbaarheid. Bovendien is zilver gelegeerd met andere elementen zoals nikkel en palladium. Op deze manier kan het worden gebruikt voor elektrische contacten. Zilver wordt ook gebruikt als zogenaamde katalysator. Vooral vanwege het unieke vermogen om ethyleen om te zetten in ethyleenoxide. Het is een voorloper van veel organische verbindingen. In feite kan worden gezegd dat zilver één van de meest nobele (met andere woorden, de minst chemisch reactieve) overgangselementen is die er bestaan.

Wat is zilver? Lees het op de website Munten Baren.

Geschiedenis van het zilver

Zilver is altijd beschouwd als een waardevol materiaal met een breed scala aan toepassingen. Zilver is na goud het meest kneedbare metaal. Dit opent natuurlijk ook mogelijkheden voor ambachtslieden die ornamenten willen maken. Er waren niet alleen zilveren ornamenten maar ook decoraties in koningsgraven gevonden. Deze ontdekkingen gaan ver terug, meer bepaald tot 4000 voor Christus. Ch. Waarschijnlijk rond 800 voor Christus werd niet alleen goud, maar ook zilver gebruikt. Het was al in gebruik in de landen tussen de Indus en de Nijl. Uiteraard is dit als betaalmiddel. Oude beschavingen associeerden zilver met de maan vanwege de gebroken witte kleur. Dit in tegenstelling tot goud en zijn relatie met de zon. Vooral de Egyptenaren beschouwden zilver als een bijna perfect materiaal. Daarom genoot alleen goud een hoger prestige. Dit werd ook heel duidelijk gemaakt door de symbolen die aan de twee metalen waren toegewezen. Goud kreeg het symbool van een cirkel en het symbool van de halve cirkel werd gebruikt voor zilver. De eerste documenten over zilverwinning dateren van lang geleden, om precies te zijn tot 3000 voor Christus. De eerste documenten kwamen uit Anatolië, het huidige Turkije. Bovendien was tegen 1200 voor Christus een aanzienlijk deel van de zilverproductie van deze regio naar Griekse mijnen verplaatst. Dit ondanks het feit dat zilverwinning ook in heel Europa en West-Azië plaatsvond. Slaven werden gedwongen in de mijnen te werken, aangezien zilvererts over het algemeen lood bevat. Op deze manier werd voorkomen dat “vrije mannen” stierven aan loodvergiftiging. Dit was meer dan alleen een bedreiging, aangezien veel mensen stierven aan een dergelijke vergiftiging.

Een grote zilvermijn in de buurt van Athene, Griekenland, werd rond 500 voor Christus gebruikt om de eerste Marine van Athene te financieren. Het was deze marine die ongetwijfeld heeft bijgedragen aan het ontstaan ​​van machtige stadstaten. Het werd gehouden na het einde van de Eerste Punische Oorlog, die begon in de jaren 250 voor Christus. Het waren de Carthagers die de Spaanse mijnen overnamen. De opbrengsten van deze mijnen werden gebruikt om schulden af ​​te lossen. Tijdens de Tweede Punische Oorlog kwam de mijn onder Romeinse heerschappij. Vervolgens gebruikten ze de opbrengst van de mijnen om nieuwe veroveringen te financieren. Rond 100 na Christus werden Spaanse mijnen de belangrijkste bron van zilver voor het Romeinse rijk. Het belang van zilver is ook aanzienlijk toegenomen in de handel langs de Aziatische specerijenroute. Om het metaal klaar te maken voor export, werd het metaal tot dunne platen gehamerd. Deze platen werden “Platum Argentum” genoemd. Er werd toen besloten om deze naam in te korten tot “Plata”. Dit betekend… Zilver.
Als gevolg hiervan bleef de zilverwinning groeien en verspreidde zich naar vele andere landen. Trouwens, veel van deze landen lagen in Midden-Europa. Tussen 750 en 1500 na Christus nam de zilverproductie enorm toe. Dit is vooral te danken aan technologische vooruitgang.

 

Uitbreiding van de zilverproductie

Het is bekend dat de zoektocht naar goud een grote invloed heeft gehad op de ontdekking van de Nieuwe Wereld in 1492. Maar het oversteken van de oceaan heeft de rol van zilver een beetje opnieuw uitgevonden. De zilverwinning nam sterk toe tussen 1500 en 1800. Gedurende deze periode werd meer dan 85 procent van de wereldproductie van zilver geproduceerd in de landen Mexico, Bolivia en Peru. Voortdurende innovatie heeft ook geleid tot aanzienlijke stijgingen van de zilverproductie in Noord- en Midden-Amerika, Australië en Europa. In de afgelopen eeuw zijn er veel belangrijke vorderingen gemaakt in de zilverwinning. Dit heeft te maken met:
1. Stoomboren;
2. Mijndrainage;
3. Aanzienlijk verbeterd transport.
Deze upgrades en doorbraken blijven ons vermogen om zilver te scheiden van andere ertsen verbeteren. Op het moment van schrijven zijn de volgende landen de grootste producenten van zilver:
Mexico;
Peru;
China;
Chili;
Australië;
Polen;

 

Karaatgehalte van zilver

Velen geloven dat zilver een specifiek karaatgehalte heeft, vergelijkbaar met goud. Maar dit klopt niet helemaal. Voor goud kan zuiverheid op twee verschillende manieren worden uitgedrukt:
1. Op een schaal van 1 tot 100.
2. Karaateenheden (verdeeld in 1-24);
14 Karaat goud wordt veel gebruikt in Nederland. Dit komt overeen met 585 (1000) goud. Concreet werden voor elke 1.000 gewichtseenheden edelmetaal, 585 eenheden puur goud in elk edelmetaal verwerkt. Als u dit wilt omrekenen naar karaat, wordt de berekening als volgt:
24 (karaat) maal zuiverheid (0,58 in dit geval) is gelijk aan 14,04. Specifiek 14k goud. Dergelijke karaatberekeningen zijn niet van toepassing op zilver. Daarom wordt de verhouding van dit edelmetaal uitgedrukt als 1 op 1.000.

 

Zuiverheid van zilver

Over zilverzuiverheid gesproken, er kan worden gezegd dat de meest voorkomende zilverzuiverheid in de edelmetaalindustrie “puur zilver” is. Een van de grootste misvattingen over zilver is dat ‘sterling zilver’ dezelfde zuiverheid heeft als ‘puur zilver’. dat is niet correct. In feite is er één soort zilver die zuiverder is dan beide. Net als bij goud is het verschil tussen dit getal en de getallen eronder zo klein dat het voor de gemiddelde belegger niet uitmaakt. Het verschil tussen dit type zilver van hoge kwaliteit en sterling zilver is echter wel merkbaar. Dat wordt meteen duidelijk uit het volgende overzicht.
925: Dit is “sterling zilver”.
In de praktijk wordt deze zilversoort vaak “925 zilver” genoemd.
999: Waarschijnlijk de meest voorkomende zuiverheid op de markt. In dit geval hebben we het over “puur zilver”. Dit type zilver wordt gebruikt om baren en beleggingsmunten (bullion munten) te maken.
999.9: Dit type zilver wordt “ultrafijnkorrelig zilver” genoemd. Dit type zilver wordt gebruikt bij de productie van veel populaire munten. Een van de bekendste zilveren munten van dit type zilverzuiverheid is de Canadese Maple Leaf. Daarom is het een van de zuiverste zilveren munten op de markt.

 

Wat is sterling zilver?

Het is zelfs gebleken dat zilver net zo moeilijk te vervalsen is als goud. Zogenaamd sterling zilver is echter heel gebruikelijk en bevat slechts 92,5% zilver. De overige 7,5 procent is typisch koper. Hiervoor kunnen echter ook andere metalen worden gebruikt. In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, werd sterling zilver niet gekozen om de kwaliteit van het metaal te veranderen of om de winst te maximaliseren. Deze keuze is gemaakt om het materiaal te versterken en een functioneel item te creëren. Dus in de praktijk wordt sterling zilver gebruikt bij de vervaardiging van veel verschillende dingen. Laten we niet alleen aan tafelgerei denken, maar ook aan aanstekers. Het is heel normaal dat sterling zilver niet gebruikt wordt voor edelmetalen munten en baren. Dit komt omdat beleggers natuurlijk de voorkeur geven aan het zuiverdere “fijne zilver”. Circulerende munten werden ooit geslagen met tussen de 50% en 90% zilverzuiverheid. De meeste Britse munten die tussen 1920 en 1947 werden geslagen, waren voor 50% puur zilver. Vóór 1960 waren Canadese en Amerikaanse munten voor 90% puur zilver. In Nederland werd niet alleen gulden, maar ook de Rijksdalder gemaakt in een fijnheid van 720/1000. Dit is ook de belangrijkste reden waarom zilveren munten tot op de dag van vandaag op de markt blijven en tegen een vaste zilverprijs worden gekocht. Munten worden nu geslagen uit goedkope koper-nikkellegeringen.

 

De zilverprijs

Het classificeren van zilver als een “edelmetaal” zorgt ervoor dat het tot de groep van kostbare goederen behoort. Dit omvat ook goud, platina en palladium. Dit prachtige witte metaal is populair vanwege zijn unieke eigenschappen en relatieve zeldzaamheid. De vraag naar zilver is constant, maar de prijzen van edelmetalen kunnen sterk fluctueren. Hier zijn 10 factoren die kunnen bijdragen aan de volatiliteit van de zilverprijs. Het begrijpen van de prijstrends die kenmerkend zijn voor zilver vereist een zorgvuldige studie van verschillende factoren. Sommige van deze marktdynamiek werken elkaar zelfs tegen. Dit maakt het onderzoeken van zilverprijzen eigenlijk nog ingewikkelder. Zodra de productiekosten bijvoorbeeld een bepaald niveau bereiken, zal de mijnbouw afnemen en zal het aanbod afnemen wanneer de marktprijs onder die kosten daalt. Aan de ene kant ondersteunen hogere zilverprijzen niet alleen duurdere mijnbouw, maar ook duurdere productie. Daarom neemt in deze situatie het aanbod op de markt toe. Serieuze analisten en goed opgeleide beleggers houden zelfs rekening met 10 verschillende prijsfactoren bij het evalueren van de prijs van zilver. Deze factoren bepalen uiteindelijk of er zilver wordt gekocht of verkocht. Elk van deze factoren vereist duidelijk uitgebreid onderzoek en studie. Zeker als het om onderlinge relaties gaat. Kent u deze markttrends? Dan begrijpt u misschien snel waarom de markt omhoog of omlaag gaat. Onthoud dat zelfs als een element op een bepaald punt speciale aandacht krijgt, het altijd belangrijk is om elk element in de juiste context te plaatsen. Dit is de enige manier om de prijsbewegingen van zilver op korte en lange termijn betrouwbaar te begrijpen. Ten minste de 10 betrokken factoren zijn:
1. Het spel van vraag & aanbod;
2. De zilver schroot;
3. Technologie;
4. Economische trends;
5. Nationale evenals mondiale economische trends;
6. De inflatie waarvan sprake is;
7. De koers van de dollar;
8. De actuele goudwaarde;
9. Rentetarieven;
10. Het actuele overheidsbeleid;

Lees hier het volledige artikel over hoe de prijs van zilver is ontstaan.
Met andere woorden, de tien bovenstaande factoren bepalen gezamenlijk de prijs van zilver. Uiteindelijk zal de markt deze factoren gebruiken om de huidige waarde van zilver te bepalen. Dit wordt uitgedrukt in troy ounces of per kilo. Het is in ieder geval duidelijk dat dit een lijst is dat altijd nauwlettend in de gaten moet worden gehouden.

 

Beleggen en/of investeren in zilver

In feite besteden veel beleggers en investeerders veel tijd aan het beslissen of ze goud of zilver willen kopen. Maar slimme beleggers hebben beide al in hun portefeuille. Goud biedt ultieme verzekering en bescherming tegen onzekere economische tijden. Zilver is in de praktijk vooral een speculatieve belegging. Beide metalen zijn gewoonlijk belegde activa. Dat gezegd hebbende, zilver is een heel andere investering. Vanwege deze verschillen kan het juist verstandig zijn om zowel goud als zilver te bezitten.

 

Speculatieve investering

Het is belangrijk om in gedachten te houden dat zilver niet hetzelfde beveiligingsniveau biedt als goud. Omdat het echter altijd volatiel is, zijn er veel mogelijkheden om met winst te kopen en verkopen. Daarom kunnen we zeggen dat zilver een speculatieve belegging is. De geschiedenis leert ons in ieder geval dat beleggen in zilver veel riskanter is dan de veilige haven van goud.

 

Investering op lange termijn

Er is nog een belangrijk verschil tussen goud en zilver. In tegenstelling tot goud worden alle zilveren baren en munten belast. Deze belasting wordt geheven tegen het tarief dat is vastgesteld door de regering van elk land. In de praktijk geven veel beleggers nog steeds de voorkeur aan goud boven zilver, vooral vanwege de btw. Merk op dat (Nederlandse) zilveren munten het vaakst onder de zogenaamde margeregel vallen. Dit zorgt ervoor dat de uiteindelijke btw-opslag niet te hoog wordt. Wel moet u 21% BTW betalen over de gehele zilverbaar collectie. Natuurlijk betekent dit, vooral voor particulieren, dat een aanzienlijk deel van de winsten hier aan op kan gaan. Dit is natuurlijk niet het geval voor zilveren zakelijke beleggers. Uiteindelijk kunt u de betaalde btw op uw zilverbaren volledig recupereren. Voor meer informatie over alle btw-zaken die te maken hebben met de aankoop van (zilveren) munten en baren, Klik hier.

 

Portefeuille diversificatie

Een van de belangrijkste regels onder beleggers is dat je altijd moet letten op voldoende spreiding binnen je belegging of beleggingsportefeuille. Dit lijkt misschien voor de hand liggend, maar in werkelijkheid is het niet altijd zo, integendeel. Het bezit van fysieke zilveren munten of muntbaren vergroot in feite de diversificatie van iemands beleggingsportefeuille aanzienlijk. Dit spreidt het risico en biedt extra bescherming ten opzichte van andere beleggingen.

 

Gemakkelijke uitwisseling

In tijden van onzekerheid kiezen particulieren er vaak voor om zilver (en ook goud) als alternatieve valuta te kopen. Op deze manier hopen we ons te beschermen tegen de mogelijke situatie van een scherpe of volledige depreciatie van de gebruikte standaardvaluta (bijvoorbeeld de euro). Met dat in gedachten wordt zilver een heel andere optie dan goud. Denk bijvoorbeeld aan kleine eenheden zilver, zoals zilveren munten. Dit zijn ideale valuta’s voor het ruilen en betalen van grondstoffen. Vooral omdat de waarde van deze eenheden uiteraard relatief beperkt is. Laten we een kleine vergelijking maken. Gouden munten en goudbaren zijn gemiddeld zo’n 80 keer meer waard dan zilver. Dit zorgt ervoor dat ze eigenlijk alleen geschikt zijn om te ruilen met grotere items en activa. Heeft u er al eens voor gekozen om uw belegde zilveren munten of baren om te zetten in contant geld, dan zult u merken dat dit heel gemakkelijk gaat. Een kilo zilveren munt of zilverbaar vertegenwoordigt bijvoorbeeld een relatief gemakkelijk inwisselbare waarde. Wanneer u naar een verkoopplatform gaat en een artikel te koop aanbiedt, zult u meestal merken dat het snel verkoopt. Zou u bijvoorbeeld hetzelfde doen met een gouden munt van 1 troy ounce? Kopers zullen daarom meer zekerheid eisen (bijvoorbeeld op het gebied van authenticiteit), waardoor verkopers ook meer moeite zullen moeten doen. Hoe dan ook, het is duidelijk dat zilver een mooie en waardevolle toevoeging is en blijft aan elke beleggingsportefeuille.

 

Silver Thursday

Gezien alle beschikbare informatie moet gezegd worden dat beleggen in edelmetalen altijd een zekere mate van risico met zich meebrengt. Bovendien, overal waar investeerders actief zijn, zijn er mensen die prijzen proberen te manipuleren. Daarom vind ik het belangrijk om te wijzen op de geschiedenis van Silver Thursday (Zilveren Donderdag). Silver Thursday zal de geschiedenis ingaan als een gebeurtenis op donderdag 27 maart 1980 op de Amerikaanse grondstoffenmarkt. Deze gebeurtenis vond plaats nadat de broers Nelson Bunker Hunt, William Herbert Hunt en Lamar Hunt probeerden de zilvermarkt te veroveren. De prijs van zilver steeg tot werkelijk buitengewone niveaus en de scherpe daling die daarop volgde, veroorzaakte grote paniek in de grondstoffen- en termijnhandel. De gebroeders Hunt dachten aanvankelijk dat het zou werken, maar het tegendeel bleek het geval. Benieuwd naar wat er op die legendarische dag gebeurde, lees dan zeker ons artikel over Zilveren Donderdag op deze pagina.

 

Zilver bewaren

Als u van plan bent zilver in fysieke vorm aan te schaffen, moet u zeker overwegen hoe u uw zilver opslaat. Op het moment van schrijven is een gouden munt ongeveer 80 keer meer waard dan een zilveren munt van hetzelfde gewicht. In de praktijk betekent dit dat er 80 zilveren munten (uiteraard even zwaar) nodig zijn om de waarde van een gouden munt te bereiken. Daarnaast kun je zilverbaren kopen, die natuurlijk veel zwaarder en vrij groot zijn. Bovendien is er een bepaalde waarde toegevoegd aan de aankoop en blijft het gekochte artikel altijd kwetsbaar voor zaken als diefstal. In de praktijk is het daarom altijd belangrijk om goed na te denken over waar u uw zilver plaatst en bewaart.

 

Tenslotte zilver

Zilver is al duizenden jaren een product van constante waarde voor de mensheid. Bovendien is zilver altijd gebruikt in alledaagse voorwerpen en wordt zilver sinds de jaren zestig vaker gebruikt bij de industriële productie. Daarnaast staat dit product hoog op het verlanglijstje van veel beleggers. Al deze verschillende spelers verbruiken elke dag een aanzienlijke hoeveelheid zilver. De prijs die hiervoor betaald wordt is sterk afhankelijk van de huidige wisselkoers. Zoals we al aangaven kunnen de zilverprijzen in de praktijk flink fluctueren. De hamvraag voor velen is natuurlijk of het (toekomstige) gebruik van zilver zodanig zal zijn dat het op de een of andere manier schaars wordt. Ook is het de vraag of bijvoorbeeld zilver ondergewaardeerd is ten opzichte van goud. Als je de statistieken gelooft, is het zeker waar. Dus waarom zie je dit niet terug in de prijs van zilver: wat nog niet is, kan komen! Zilver is een onmisbaar item. Bovendien is dit ook het geval in verschillende industrieën. Om deze reden is het zeer waarschijnlijk dat de waarde van zilver in de toekomst zal stijgen. Hoe dan ook, we geloven sterk in de toekomst van zilver, en we hopen dat jij dat ook doet. We klinken op de toekomst van zilver!